perjantai 4. heinäkuuta 2014

92 # Takkulan Hannan estevalmennus


Tänään alkoi kello yhdeltä ensimmäinen "oikea" estevalmennukseni, jonka piti siis Hanna Takkula, joka ei ole mitenkään erikoistunut (?) valmentamiseen, mutta oli kuitenkin todella hyvä valmentaja ja opin monta uutta asiaa, miten ponia pitäisi ratsastaa esteillä. Hermoilin ennen valmennusta ihan turhaan, sillä Hanna osoittautuikin hyvin mukavaksi opettajaksi!


Ennen Hannan tuloa ehdin jo kaksi tai jopa kolmekin täyttä kierrosta kävellä alkukäyntejä, ja Hannan tulon myötä aloin sitten ravailemaan kevyttä ravia tehden pääty-ympyrät. Yritin siinä samalla vähän taivutellakin Beetä, ja hyvin se meni, varsinkin oikeaan kierrokseen. Vasempaan Baron oli vähän jäykkä.



Menin vielä sellaista "ravitehtävää", että pitkillä sivuilla aina vähän reippaampaa ravia, mutta silti tietenkin niin, että poni pysyy hyvin hallinnassa. Se meni hyvin, mutta alussa Bee aina vain yritti ottaa laukalle, mutta miksi se ei ole niin ennenkään tehnyt ?


Seuraavaksi alettiin tulla puomeja, alla olevan kuvan tapaan molemmista suunnista. Puomeilla ja etenkin puomien välissä piti säilyttää rauhallinen ja tasainen tempo, joka sujui minulta ja Baronilta hienosti. Sitten tehtiin vielä sellainen harjoitus, että aina puomien välissä piti tehdä ympyrä kentän keskelle.




Siinä jossain vaiheessa tehtiin taas tuota samaa tehtävää, mutta keskimmäisen puomin kohdalle laitettiin tolpat, ja se nostettiin ristikoksi, ja etummainen puomi otettiin pois, eli siis ristikkoharjoituksia apupuomin avulla. Ristikoilla piti siis nousta laukka, ja tehdä puoli ympyrää laukassa, ja sitten taas ottaa ympyrän puolessa välissä raville, ja mennä toinenkin ristikko ravissa nostaen samalla laukan hypyssä. 


Tämä tehtävä ei aluksi mennyt ihan niin kuin piti, vaikka hyvinhän se poni oikeastaan toiminkin. Välillä Bee ei vain ottanut laukkaa ristikolla, tai sitten se hyppäsi ihan oudosti. Alussa raviin siirtymisen kanssakin oli hieman ongelmia, mutta lopussa nekin pidätysvaikeudet hävisivät. Välillä myös toisella pitkällä sivulla tehtiin käyntiinsiirtymis-harjoituksia.



Mentiin tuota samaa tehtävää vielä niinkin, että toinen ristikko oli pysty, ehkäpä vain noin 50-70 cm korkea. Se meni huomattavasti paremmin, kuin ristikoilla, ja laukkakin nousi hyvin. Ympyrää ei enään tarvinut tehdä, jos laukka nousi jo ensimmäisellä esteellä, tai jos poni ei lähtenyt vetämään. Vain pari kertaa jouduttiin se ympyräkin tekemään, kun laukka ei nousenut huonon hypyn johdosta.


Tässä välissä pidettiin vähän pidempikin käyntitauko, jonka jälkeen hyppäsin taas vielä ilman ympyrää suunnilleen samalla tavalla kuin tuossa edellisessä tehtävässä, molemmat esteet olivat vain pystyjä, korkeimmillaan 90 cm korkeita. Apupuomitkin otettiin esteen edustoista pois. Tuota oli kiva hypätä, eikä ponikaan enään Hannan neuvoilla lähtenyt ollenkaan vetämään eikä mitään siihen suuntaan liittyvää. 

jalka :d

Loppuravit mentiin pääosin pelottavan päädyn pääty-ympyrällä, ja tavoitteena oli siis saada poni mahdollisimman rennoksi ja sellaiseksi ei-kiirehtiväksi.


Palautetta sain ihan mukavasti, mutta pääosin ne olikin positiivisiä, ja kehujakin sain yllättävän paljon. Huomautuksia tuli esimerkiksi siitä, että pidän ohjia liian löysänä, eli minun pitäisi pitää niitä lyhyempänä, jotta saisin paremman tuntuman ponin suuhun. Lisäksi pitäisi istua suorempana, eikä lähteä hyppyyn mukaan, ennen kuin poni oikeasti pomppaa, etten sukeltaisi sieltä liian aikaisin. Mutta, Hanna oli todella hyvä opettamaan, ja hyvillä mielin talutin Baronin pois kentältä talliin!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti